TULEVIKUTANKLA: NISSAN JA FOSTER + PARTNERS HAKKAVAD ÜHESKOOS UUT JULGET VISIOONI LOOMA / AUTOSPIRIT / Uudised

TULEVIKUTANKLA: NISSAN JA FOSTER + PARTNERS HAKKAVAD ÜHESKOOS UUT JULGET VISIOONI LOOMA

• Elektrisõidukite turuliider Nissan alustas koostööd üle maailma tunnustatud arhitektuuribürooga Foster + Partners, et kujundada tuleviku jaoks sobivaid tanklaid

• Eesmärk on uurida, kuidas mõjutab heitmevaba tehnoloogia tulevikudisaini

• Lõpliku kuju saanud ideed tutvustatakse selle aasta lõpupoole

• Aastaks 2020 liigub teedel peaaegu miljon elektrisõidukit 

Nissan usub vankumatult autotranspordi puhtamasse, ohutumasse ja kasutajasõbralikumasse tulevikku ning käivitas seepärast järjekordse ainulaadse projekti. Koostöös rahvusvaheliselt tunnustatud arhitektidega ettevõttest Foster + Partners asub Nissan projekteerima ja arendama tulevikutanklaid.

 

Projekt viib kokku kaks ettevõtet, mis on tuntud oma uuendusliku julge disaini ja tavaarusaamu kõigutava mõtteviisi poolest. Üheskoos asutakse uurima põnevaid võimalusi, kuidas sobitada tanklaid kiiresti muutuvasse maailma paremini.

Elektrisõidukite disaini, projekteerimise ja tootmise valdkonna vaieldamatu liider ja ekspert Nissan on igati õige ettevõte kujundama visioone tulevikutanklatest. Nissan mõistab, et tuleviku kütusejaamade taristu kujutab endast suurepärast võimalust integreerida ja kaasata kohalikke keskkondi uuenduslikul viisil - tänapäeva ühiskonnas võiks tankla toimida nii transpordivahendite jaoks energia ammutamise kohana kui ka ühiskonnaelu sõlmpunktina.

Vajadus jätkusuutliku ja uuendusliku tanklavõrgustiku järele on muutunud elutähtsaks, sest alternatiivse energia, näiteks elektri tähtsus järjest kasvab.

Uus visioon on mõeldud maailma, kus eesmärgiks on seatud heitmevaba ühiskond, sidusad kogukonnad, isesõitvad autod ja süsteemide täielik võrgustumine. Nissan soovib näidata, milliseid eeliseid pakub nutikas elektrisõidukite ökosüsteem - ja seda mitte üksnes transpordi, vaid ka akudesse salvestatud energia ja võrku ühendatavate sõidukite haldamise seisukohast.

Nissan alustab lähikuudel ettevõttega Foster + Partners tihedat koostööd. Aasta lõpupoole on plaanis ühiselt loodud visiooni tulevikutanklast avalikkusele lähemalt tutvustada. 

Foster + Partnersi disainidirektor David Nelson märkis: „Meie ühisprojekt Nissaniga püüab näidata, kui keeruline on tänapäeva kiirete muutuste tuultes linnu arendada ja muutustega kohandada. Uued tehnoloogiad, alternatiivsed kütused ja muutuvad ühiskondlikud suundumused avaldavad meie ringiliikumisele tohutut mõju.

„Tundub olevat selge, et elektrisõidukid kujunevad linnamaastiku keskseteks elementideks ning see omakorda pakub põnevat võimalust tanklad tulevaste põlvede jaoks ümber kujundada. Meie uus disainisuund annab tanklale linnapildis sidusama rolli, muutes ta ühtlasi ühiskonnaelu sõlmpunktiks. Elektrisõidukite turuliider Nissan on autojuhtide ja tehiskeskkonna suhet tulevikuühiskonnas põhjalikult uurinud." 

Nissani elektrisõidukite valdkonna direktor Jean-Pierre Diernaz märkis: „Meie praegune tanklate taristu on ajast ja arust. Kui see ei suuda tarbijate muutuvate vajadustega kiiresti kohaneda, on selle tulevik ebakindel. Aastaks 2020 liigub teedel peaaegu miljon elektrisõidukit, mistõttu on äärmiselt tähtis, et oleks olemas ka seda arengut toetav taristu. 

„Meie ühisprojekt on kõigest esimene samm selles suunas - asume uurima transpordimaastikku tervikuna, mõtestame ümber transpordi tuleviku ja valmistame linnad ette keskkonnasäästlikumaks tulevikuks."

Koostöö uue julge tanklavõrgustiku kujundamiseks on igati ajakohane, sest elektrisõidukite populaarsus järjest kasvab. Aastal 2014 suurenes Nissani elektrisõidukite läbimüük 33% ning kasv jätkub, sest linnad peavad oma õhukvaliteedi parandamise nimel pidevat võitlust. Elektrisõidukite arv on jõudmas murrangupunkti ning prognoosid näitavad, et praegune kasvutempo aina kiireneb.

Nissan on olnud tõeline teerajaja ning teinud palju ära selleks, et heitmevaba tehnoloogia jõuaks seeriatootmisse. Aastal 2010 turule toodud Nissan LEAF, mis oli esimene seeriatootmisse jõudnud ja üle maailma turule toodud elektrisõiduk, põhjustas automaailmas tõelise murrangu. LEAF on ka praegu läbi aegade enim müüdud elektriauto, millele kuulub peaaegu 50% kõigi heitmevabade sõidukite turuosast.

Lisateavet Nissani toodete, teenuste ja keskkonnasäästliku transpordi arendamise kohta leiate veebilehelt  www.nissan.eu/experience-nissan.html.