NISSAN HAKKAB ELEKTRIAUTOT LEAF TOOTMA SUNDERLANDIS / AUTOSPIRIT / Uudised

NISSAN HAKKAB ELEKTRIAUTOT LEAF TOOTMA SUNDERLANDIS

  • Tootmine algab 2013. aasta alguses.
  • Sunderlandi tehase tootmisvõimsus on esialgu umbes 50 000 sõidukit aastas.
  • 2013. aastaks suureneb Nissan LEAFi üleilmne tootmine 200 000 sõidukini.
  • Arvestades ka Sunderlandis asuvat akutehast, investeeritakse heitgaasivabasse transporti üle 450miljoni euro.
 
Nissan teatas, et mudelit LEAF hakatakse tootma Ühendkuningriigis Sunderlandi tehases. Sellega rõhutab Nissan Motor Co., Ltd. taas oma tahet olla heitgaasivaba transpordi valdkonnas esirinnas.
 
LEAF on Nissani tulevasest elektrisõidukite mudelivalikust esimene ja ühtlasi maailma esimene seeriatootmises olev taskukohase hinnaga heitgaasivaba auto. See kätkeb endas Nissani ettekujutust maanteetranspordi keskkonnasäästlikust tulevikust.
 
Lisaks informeeris Nissan, et eelmisel aastal teavitatud võimsat liitiumioonakude tootmise tehast hakatakse ehitama juba käesoleva aasta aprillis. Sunderlandi rajatava tehase tootmisvõimsus on 60 000 ühikut aastast ja akude tootmist nii Nissanile kui ka koostööpartnerile Renault'le alustatakse 2012. aastal.
 
Nissan LEAFi ja akude tootmiseks investeeritakse Sunderlandi tehasesse üle 450 miljoni euro ning Nissanis ja Ühendkuningriigi tarneahelas jääb tänu sellele alles umbes 2250 töökohta. Investeeringut toetavad 22,5 miljoni euro suuruse äriinvesteeringute toetusega Ühendkuningriigi valitsus ja kuni 220 miljoni euro suuruse kavandatud rahastamispaketiga Euroopa Investeerimispank.
 
Nissani vanemasepresident Andy Palmer, kes vastutab kontserni üleilmse elektrisõidukite kava elluviimise eest, rääkis: „Maailma autotransport on uue ajastu künnisel. Selle aasta teises pooles müügile jõudev Nissan LEAF on viiekohaline luukpäraga auto, mis on sama ruumikas, sama praktiline ja samade sõiduomadustega kui teised sama klassi sarnased autod, kuid erinevus on selles, et LEAFi väljalasketorust ei tule heitgaase."
 
„Just sellepärast, et Ühendkuningriigis panustatakse kindlalt tulevikule, kus tekitatakse vähe süsinikdioksiidi, ning sellega seoses mõeldakse infrastruktuurile, klientide meelitamisele ja teavitusprogrammidele, hakatakse Nissan LEAFi tootma Sunderlandis. Sellega saab Ühendkuningriigist maailmas kolmas riik, kus seda uuenduslikku autot toodetakse."
 
Nissan LEAFi tootmisega alustatakse käesoleva aasta teises pooles Jaapanis Oppamas ja sellele järgneb 2012. aastal tootmine USAs Tennessees Smyrna tehases. Sunderland ühineb nendega 2013. aasta esimeses pooles. Alguses on Sunderlandi tootmisvõimsus ligi 50 000 autot aastas, mis tähendab seda, et Nissan LEAFi üleilmne tootmine kasvab kuni 200 000 autoni aastas.
 
Nendes tehastes tootma hakatavad mudelid tulevad kõigepealt müügile 2010. aasta lõpupoole Jaapanis, USAs ja mõnel Euroopa turul ning seejärel alates 2012. aastast, kui algab masstootmine, kogu maailmas.
 
Nissan ja tema partner Renault on ainsad autotootjad, kelle eesmärk on turustada masstootmises olevaid täiselektrisõidukeid kogu maailmas. Nüüdseks on nende liit alustanud koostööd üle viiekümne eri paigus asuva partneriga, sh riikide, linnade, organisatsioonide ja teiste peamiste huvirühmadega, et turgu ja infrastruktuuri elektrisõidukite edukaks tulekuks ette valmistada. 
 
Nissan LEAFi tootmise ettevalmistamine Sunderlandis algab 2012. aastal. Autot hakatakse kokku panema tehase tootmisliinil number 2 kõrvuti hiljaaegu esitletud Juke'i kompaktse crossover'iga, mille seeriatootmine algab 2010. aasta augustis.
 
Nissan jätkab kohalike ja riiklike valitsusasutustega koostööd Nissan LEAFi müügi ettevalmistamiseks Ühendkuningriigis 2011. aasta alguses.
 
Eelmise aasta detsembris allkirjastasid Nissan ja Kirde-Inglismaa regionaalarenguasutus One North East heitgaasivaba transporti käsitleva lepingu. See hõlmab laadimiskohtade kohaliku võrgustiku väljaarendamist, Nissan LEAFi müügi alustamist piirkonnas 2011. aasta alguses ja mitmeid stiimuleid elektrisõidukite esimestele kasutajatele, näiteks tasuta laadimist teatud aja vältel ja ainult elektrisõidukitele mõeldud sõiduridasid.
 
Kuigi heitgaasivabad sõidukid on Nissani tootmisstrateegia keskmes, investeerib ettevõte ka vähesaastavasse tehnoloogiasse, näiteks keskkonnahoidlikesse diiselmootoritesse, tõhusatesse sisepõlemismootoritesse ja hübriiditehnoloogiasse.


 
NISSAN LEAF
- Maailma esimene seeriatootmises olev taskukohase hinnaga auto, mis ei tekita üldse heitgaase.
- Viiekohaline C-segmenti kuuluv luukpäraga auto.
- Jõuallikaks on 80 kW elektrimootor.
- Laeb kuni 80% täismahust vähem kui 30 minutiga (kiirlaadimine).
- Läbib ühe laadimisega 160 km (USA heitenorm LA 4).
- Tippkiirus üle 140 km/h.
- Tootmisel kasutatakse täiesti uut spetsiaalset elektrisõidukite alusraami.
 
Sunderlandi tehas
- Rajati 1984, toomist alustati 1986.
- Siiani on tehasesse investeeritud kokku 2,86 miljardit eurot.
- Tootmismaht alates tootmise alustamisest 5,6 miljonit ühikut.
- Tootmismaht 2009. aastal 338 000 ühikut.
- Töötajate praegune arv 4100.
- Ühendkuningriigi suurim autotootja ja -eksportija.
- 2009. aastal moodustas tehase toodang kolmandiku kõikidest Ühendkuningriigis toodetud autodest.
- Praegu tootmises olevad mudelid: Qashqai, Qashqai +2, Note ja Micra.
 

Lisainformatsioon: Nissan Nordic Europe Oy, Communications Director, Taina Erkkilä, +358 50 3000 409, terkkila@nissan-europe.com
 
Nissan Euroopas
Disaini, uuringu ja arenduse, tootmise, logistika ning müügi ja turundusega tegeleb Nissan Europe's ligi 12 400 inimest. 2008. finantsaasta jooksul müüs Nissan 530 000 sõidukit 40sse Euroopa riiki, k.a. Venemaale. Samal ajal toodeti 450 000 sõidukit Hispaania ja Suurbritannia tehastes.Lisainformatsioon: http://www.nissaneurope-newsbureau.com/
 
Nissan Nordic Europe OY
Nissan Nordic Europe OY põhitegevuseks on Nissani sõidukite ja varuosade import ning hulgimüük Nissani edasimüüjatele Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, Rootsis, Norras ja Taanis. Nissan Nordic Europe Eesti kontor asub Tallinnas Osmussaare tee 10 ning haldab Baltimaade edasimüüjaid.