Nissani “ökopedaal” aitab vähendada kütusekulu / AUTOSPIRIT / Uudised

Nissani “ökopedaal” aitab vähendada kütusekulu

Nissan tõi avalikkuse ette maailmas esmakordselt tutvustataval tehnoloogial põhineva uudistoote nimega ECO Pedal, mille eesmärk on aidata autojuhtidel kütust säästa.

Kui ökopedaali-süsteem on sisse lülitatud, hakkab iga kord, kui süsteem tuvastab, et autojuht rakendab gaasipedaalile liigset survet, tööle vastutõukemehhanism. See annab autojuhile mõista, et kasutatakse tõenäoliselt vajalikust rohkem kütust. Armatuurlaual paiknev sisseehitatud ökosõidu näidik edastab autojuhile reaalajas teavet kütusekulu kohta, et aidata tal oma sõidustiili parandada. ECO Pedal’i süsteemi on võimalik vastavalt juhi soovile sisse ja välja lülitada.

Nissan plaanib viia ECO Pedal’i süsteemi turule aastal 2009. Nissani poolt läbi viidud uuringud on näidanud, et ECO Pedal’i süsteemi kasutades võivad autojuhid, olenevalt sõidutingimustest, tõhustada kütuse kasutamist 5-10%*1võrra.


ECOPedal’imõõdik

ECO Pedal’i süsteem kogub andmeid kütusekulu ja ülekande efektiivsuse kohta kiirendamise ja püsikiirusega sõidu ajal, misjärel arvutab välja optimaalseima kiirendussageduse. Kui autojuht rakendab gaasipedaalile liigset survet, hakkab süsteem sellele vastutõukemehhanismi abil vastu töötama.

Samal ajal näitab armatuurlaual paiknev ökosõidu näidik kütust säästva sõidustiili optimaalseimat taset. Kui sõidetakse optimaalseima kütusekulu piires, on näidik roheline. Näidik hakkab vilkuma, kui süsteem tuvastab, et kiirendatakse enne, kui on jõutud vastava kütusekulu näiduni, ning muutub kollaseks, et anda juhile märku sõidustiili muutmise vajalikkusest.

Selleks, et vähendada süsihappegaasi eraldumist atmosfääri, on Nissan võtnud kasutusele nn. kolmeastmelise lahenduse, mis hõlmab endas nii sõidukite tootmisel kasutatavaid tehnoloogiaid kui ka sõidustiili ja liiklustingimusi. ECO Pedal on suunatud lahenduse teise astme ehk sõidustiili küsimustega tegelemisele ning moodustab ühe osa Nissani poolt programmi Green Program 2010 raames järgitavatest loodussõbralikest tehnoloogiatest. Ettevõtte keskkonnaalase tegevusplaani eesmärk on uute tehnoloogiate, toodete ja teenuste väljatöötamine, mis tooksid kaasa sõidukite poolt õhku paisatava süsihappegaasi hulga reaalse vähenemise, puhtama eralduva gaasihulga ja ressursside taaskasutamise.

*1: Tugineb Nissani siseuuringute andmetele.

Pilte on võimalik alla laadida järgnevalt leheküljelt:

http://press.nissan-global.com/EN

Lisainformatsioon:

Henri Daum, Nissan Nordic Europe turundusjuht
Tel: +37253435754; e-post: hdaum[ät]nissan-europe.com

Artur Jugaste, Nissan Nordic Europe Baltic press service/JLS

Tel: +372664 0660; e-post: artur.jugaste[ät]jls.ee