TUNDES RÕÕMU OMA TAKSODEST: NISSAN ÜLETAB ÜLIOLULISE 500 ELEKTRITAKSO PIIRI / AUTOSPIRIT / Uudised

TUNDES RÕÕMU OMA TAKSODEST: NISSAN ÜLETAB ÜLIOLULISE 500 ELEKTRITAKSO PIIRI

  • Nissani elektritaksosid vurab Euroopa teedel üle 550, mistõttu on ta kõige enam täiselektrilisi taksosid müünud tootja Euroopas
  • Tehingute pikas reas on viimane tehing Ungari taksofirma soetatud 65 Nissan LEAFi
  • 2015. aasta algusest kuni praeguse hetkeni on üle antud rohkem kui 100 elektritaksot

Nissan juhib elektriautode revolutsiooni üle 550 elektritaksoga, mis praegu Euroopa teedel vuravad. Taksojuhid, kelle sõidukite läbisõit on suurim, on ühed nõudlikumad kasutajad ning see omakorda kinnitab Nissani elektriautode töökindlust ja mitmekülgsust.

Ainuüksi 2015. aastal toimetati Euroopa taksofirmadele üle 100 elektriauto, mis teeb Nissanist kõige enam täiselektrilisi taksosid müünud tootja. Elektritaksode turu kasv näib jätkuvat, sest nende populaarsus on hakanud kanda kinnitama Ida-Euroopas. Budapestis asuv Green Lite Taxi Kft. ostis 65 Nissan LEAFi, üritades seeläbi saada Ungari suurima heitevabade sõidukite pargi omanikuks. Oma teedrajava frantsiisilepingute alusel sõitva taksopargi liikumapanemiseks paigaldas tegevjuht Örs Lévay linna seitse kiirlaadijat.

Green Lite Taxi Kft. tegevjuht Örs Lévay: „Meil on hea meel olla Ungari esimene taksofirma, kes kasutab ainult elektriautosid, ja tänu 199 km sõiduulatusele peame oma taksosid laadima vahetuse ajal vaid korra. Lisaks suurele kokkuhoiule kütuse- ja hoolduskuludelt on Nissan LEAFiga sõitmine väga sujuv ja peaaegu hääletu, tänu sellele on sõit minu klientide jaoks nauditavam ja juhtide sõnutsi on tavalised 10-tunnised vahetused vähem väsitavad."

On teada, et Eesti taksofirma Elektritakso omanduses olev Nissan LEAF on läbinud originaalakuga üle 218 000 km, mis näitab Nissani elektriautode kvaliteeti ja töökindlust. Eestis on kokku 74 elektritaksot ja see arv üha kasvab ning Nissan on valmis tarnima esimesed kaheksa täiselektrilist taksot Leedu pealinnas Vilniuses asuvale taksofirmale Smart Taxi 2015. aasta lõpus.

Lisaks saavad autojuhid 30 kWh võimsusega uue Nissan LEAFiga sõita 26% rohkem, mis teeb sellest veelgi praktilisema valiku taksofirmade jaoks.

Nissani elektriautod, mille hulka kuuluvad sõiduauto Nissan LEAF ja väike tarbesõiduk e-NV200, on muutumas Euroopa taksofirmade seas üha populaarsemaks. Elektritaksosid kasutavate riikide tabelit juhivad Holland ja Suurbritannia.

Viis kõige suurema elektritaksode arvuga riiki Euroopas registreerimiste järgi: 

 

Riik

Nissan LEAF

Nissan 

e-NV200

Nissani elektritaksode koguarv

1.

Holland

27

167

194

2.

Suurbritannia

124

10

134

3.

Eesti

74

0

74

4.

Ungari

68

0

68

5.

Saksamaa

24

6

30

Amsterdamis asuv Taxi Electric oli esimene erataksofirma, mis vahetas 2011. aasta novembris autopargi täiselektriliste taksode vastu välja. Sestsaadik on teised Euroopa taksofirmad tulnud revolutsiooniga kaasa ning nüüd kasutavad Nissan LEAFi ja e-NV200 sõidukeid taksofirmad Stockholmis, Prahas, Barcelonas ja Roomas.

Kuna kasutuskulud on vaid 0,03 eurot kilomeetri kohta, on ettevõtted (nt Edela-Inglismaa maapiirkonnas asuv C&C Taxis) säästnud keskmiselt üle 79 000 euro igal aastal. Üks Euroopa kasvavatest ettevõtetest C&C Taxis, mis kasutab oma firmas Nissani elektrisõidukeid, tõestab, et Nissani elektriautod on taksodena töökindlad, säästavad tohutult kulusid ja vähendavad märkimisväärselt CO2 heitkogust. 

Nissan Europe’i elektrisõidukite valdkonna direktor Gareth Dunsmore ütles: „Meil on väga hea meel teatada sellest üliolulisest verstapostist. Nissan on tänavu üle andnud juba 30% rohkem elektritaksosid kui 2014. majandusaastal ning see arv kasvab pidevalt, sest üha enam taksofirmasid mõistab, milliseid eeliseid pakub täiselektriliste autode kasutuselevõtt."

Täiselektrilise Nissan LEAFi läbimüük kasvas 2014. aastal 33% eelneva aastaga võrreldes. Väiksema arvu liikuvate osadega Nissani elektriautode hinnangulised hoolduskulud on kuni 40% väiksemad kui bensiini- või diiselmootoritega mudelitel. Peale selle saavad Euroopa autoomanikud kasutada erinevaid soodustusi, nt ei pea heitevabade sõidukite korral maksma ettevõtlusmaksu või sõidukiaktsiisi.

Nissan tähistab seda üliolulist verstaposti vaid viis aastat pärast maailma esimese seeriatootmisesse jõudnud heitevaba sõiduki Nissan LEAFi ning vaid aasta pärast täiselektrilise väikese tarbesõiduki e-NV200 turuletulekut. Nissan LEAF on jätkuvalt kõigi aegade enim müüdud elektriauto, mida on kogu maailmas müüdud üle 195 000 sõiduki.

Lisateavet Nissani toodete, teenuste ja loodussäästlikule transpordile pühendumuse kohta leiate veebileheltwww.nissan.eu/experience-nissan.html.