NISSAN AITAB ARENDADA ELEKTRIAUTODEGA SEOTUD PROJEKTE PUHTAMA TULEVIKU HUVIDES / AUTOSPIRIT / Uudised

NISSAN AITAB ARENDADA ELEKTRIAUTODEGA SEOTUD PROJEKTE PUHTAMA TULEVIKU HUVIDES

  • Nissan toetab heitevabade autode ühiskasutuse projekte, sest üha rohkem autojuhte proovivad elektritransporti.

Teedrajavate autode ühiskasutuse projektide raames anti Eesti ja Saksa autojuhtidele võimalus proovida heitevabasid sõidukeid ja sõita elektriautoga. Maailma juhtiva elektriautode arendaja Nissani toetatavad programmid, mis edendavad heitevaba transpordi hüvesid, on osutumas väga edukaks autojuhtide seas, kellest osa proovib heitevaba sõidukit esimest korda.

Nissan toetab Saksamaal ja Eestis elluviidavaid projekte sellega, et pakub autojuhtidele kasutamiseks LEAFe: liikmed, kes lihtsalt registreeruvad internetis, saavad broneerida täislaetud Nissan LEAFi kõigest sekunditega nutitelefoni rakenduse abil ja tasuvad üksnes sõiduki kasutamise aja eest. Tasud algavad vaid kuuest eurost tunnis.

2012. aasta novembris algatati elektriautode ühiskasutuse programm Saksamaal Essenis projekti „Ruhr Auto" käigus. Esseni programm, mille raames pakutakse lühirendiks 40 elektriautot, sh 5 Nissan LEAFi, on riigi esimene elektriautode ühiskasutusklubide kavandatud võrgustik.

Ettevõtmise idee on muuta elanike linnades ja suurlinnades liikumise viise ning tutvustada inimestele elektritranspordi ja tuleviku linnatranspordi kontseptsioone. Rendipunktid asuvad nii elamupiirkondades kui ka ühistranspordi peatuste lähedal. Elanikele tagatakse nii täielikult integreeritud ja keskkonnahoidlik transpordivõrgustik.

„Need teedrajavad projektid võimaldavad autojuhtidel nautida elektriautode keskkonnasäästlikkust, ilma et nad peaksid ise elektriauto soetama. Need sobivad suurepäraselt inimestele, kes kasutavad autot üksnes harva, või linlastele, kellel pole isiklikku autot kuskil hoida," ütles Nissan Germany tegevdirektor Thomas Hausch.

„Raha säästmise kõrval aitavad elektriautode juhid edukalt kaasa süsinikdioksiidi heitkoguste vähendamisele ja saavad samal ajal võimaluse nautida sõitu maailma müüdavaima Nissan LEAFiga."

Nissan on olnud kõnealuse projekti põhipartner alates selle loomisest. Duisburg-Esseni Ülikooli professor ja programmi looja Dudenhöffer selgitas: „Nissan on meid toetanud päris algusest peale. Nad varustasid meid viie Nissan LEAFiga, mille kohta autopargi kasutajatel jätkub alati palju kiidusõnu. Alles hiljuti annetasid nad ühe oma kiirlaadija. Selleks on vaja tohutut julgust, et valida esimesena teistsugune tee elektritranspordi vallas; Nissan näitas üles sellist julgust."

 

2013. aasta juulis käivitas Eesti sihtasutus Kredex koostöös ELMO Rendiga projekti, mille raames võetakse kahes suuremas linnas, Tallinnas ja Tartus, kasutusele 24 sõidukit, millest 16 on Nissan LEAFid.

Pärast seda, kui klient on ELMOga (Eesti elektromobiilsuse programm) sõlminud rendilepingu, saab ta kindlaks teha lähima auto asukoha ja selle oma mobiiltelefoni teel broneerida. Pärast broneerimist saab telefonist koguni auto süütevõti.

Programm on osutunud väga populaarseks. Hind (kuus eurot esimese tunni eest, kolm eurot iga järgneva tunni eest, kuid mitte üle 30 euro ööpäeva eest) sisaldab piiramatut laadimist Eesti kiirlaadimisvõrgus, mis on üks Euroopa ühendatumaid, kus ükski 160-st riiki paigaldatud kiirlaadimispunktist ei asu üksteisest kaugemal kui 50 km. Selle tulemusena on suurenenud teadlikkus elektriautode omamisega kaasnevatest eelistest ja see on aidanud kaasa Nissan LEAFi otsemüügile.

Programmis osalenud Kaija Kullat märkis: „Kõik kulges palju sujuvamalt, kui ma esialgu arvasin; uste avamine telefoniga on tõesti väga uudne ja praktiline lahendus, sest enam ei pea kellestki sõltuma ega ootama, kuni võtmed kätte toimetatakse. Kuna ma olen suur elektriautode fänn, kasutan ELMO Renti kindlasti ka tulevikus."

Mõlemas linnas on mitu elektriautode rendikeskust, kus saab autosid tagastada ja kiirlaadijasse ühendada, et need oleksid järgmise kasutaja jaoks valmis.